Merungkai faktor-faktor penentu kejayaan akademik di kalangan pelajar cemerlang luar bandar: Suatu tinjauan literatur - Jinol Maijin; Rosy Talin; Musirin Mosin (Secholian Publication, 2024)
Isu pencapaian akademik dalam kalangan pelajar cemerlang di kawasan luar bandar menjadi perbincangan utama dalam bidang pendidikan. Kajian ini bertujuan untuk merungkai faktor-faktor yang mempengaruhi kejayaan akademik pelajar-pelajar yang cemerlang berdasarkan satu tinjauan literatur yang komprehensif. Kajian ini seterusnya membincangkan peranannya secara mendalam terhadap pencapaian akademik pelajar. Hasil daripada tinjauan literatur menunjukkan bahawa faktor guru, sekolah, diri pelajar dan keluarga menjadi penentu kepada kecemerlangan pelajar miskin di luar bandar. Oleh itu, kajian ini seterusnya memberikan pandangan yang penting kepada para pendidik untuk merancang strategi sokongan dan intervensi yang lebih efektif bagi meningkatkan prestasi pelajar cemerlang di kawasan luar bandar