Rekaan dan konsep ruang rumah Kedayan tradisional - Mohd Nor Firdaus Minor; Zaimie Sahibil (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2024)
Penulisan ini adalah berkaitan dengan konsep ruangan rumah tradisional untuk masyarakat Kedayan. Kajian ini juga mengandungi susun atur dan penggunaan ruangan yang ada pada rumah tradisional ini. Rumah Kedayan tradisional ini dibina dengan sangat sederhana dengan reka bentuk yang ringkas sekadar cukup untuk dijadikan sebagai tempat perlindungan berdasarkan gaya hidup masyarakat Kedayan yang sederhana. Pada pandangan pengkaji meski rekaan rumah tradisional ini dibina dengan ringkas namun pengkaji mendapati bahawa terdapatnya keunikkan tentang bagaimana masyarakat mengatur penggunaan ruangan yang terhad pada rumah tradisional ini dengan baik untuk memenuhi keperluan dan berlandaskan konsep budaya hidup sehari-hari. Maka dari itu, pengkaji ingin melanjutkan kajian dengan lebih mendalam dan menganalisis mengenai konsep ruangan rumah Kedayan tradisional ini.