Humor dalam pengajaran Bahasa Melayu dalam kalangan guru di sekolah rendah: suatu pemerhatian awal - Hafifi H. Horace; Musirin Mosin (MJSSH, 2021)
Humor merupakan salah satu teknik pengajaran yang digunakan dalam pengajaran dan pemudahcaraan di dalam kelas dalam usaha mewujudkan pembelajaran yang menyeronokkan dalam kalangan murid-murid di sekolah renda. Kajian awal bersifat konseptual ini dijalankan untuk meneroka penggunaan humor dalam pengajaran guru di peringkat sekolah rendah. Teori seperti Intsructional Humor Processing Theory (IHPT), Teori Relief, Teori Inkongruiti dan Teori Superioriti serta Teori Kecerdasan Emosi turut diaplikasikan dalam perbincangan dalam usaha untuk meneroka keunikan dan keberkesanan penggunaan humor dalam pengajaran di sekolah.