Kemiskinan digital dalam kalangan peniaga di kawasan luar bandar: satu kajian kes di Kota Belud dan Kudat, Sabah - Kee Y. Sabariah Kee Mohd Yussof (Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa,Universiti Malaysia Sabah, 2022)
Melalui persidangan ini, para pembentang berpeluang menunjukkan kemampuan dan inovasi mereka dalam menjalankan penyelidikan. Diharapkan melalui pembentangan yang berinovasi dan penemuan yang baharu ini, dapat mewujudkan perkongsian antara pembentang dengan para peserta dan masyarakat yang berminat terhadap kajian mereka. Justeru, matlamat utama PERSEP II 2022 kali ini yang bertemakan “Merealisasikan Kegemilangan Peradaban dan Etnik Pada Era Endemik” telah dirangka untuk meningkatkan lagi perkongsian penyelidikan berkaitan dengan isu-isu peradaban dan etnik khususnya pada era yang mencabar ini iaitu era endemik. Selain itu, ia juga bertujuan merealisasikan sekaligus bertepatan dengan motto PPIB iaitu “Memperkasa Nilai Kemanusiaan”.