Pengurusan sisa barangan elektrik dan elektronik (e-sisa): Kajian kes terhadap isi rumah di Bandaraya Kota Kinabalu - Fionna George (2020)
Tujuan kajian dilakukan adalah untuk mengetahui senario pengurusan sisa barangan elektrik dan elektronik (e-sisa) di Bandaraya Kota Kinabalu. Pada masa ini, belum terdapat mekanisma kawalan e-sisa yang dihasilkan terutamanya e-sisa daripada kawasan perumahan yang mana jumlahnya semakin meningkat dari tahun ke tahun. Hal ini disebabkan oleh perkembangan dalam industri pembuatan elektronik menyebabkan barangan elektronik semakin murah dan mampu dimiliki oleh semua golongan masyarakat. Selain itu, tempoh hayat barangan elektronik yang semakin singkat turut menyebabkan berlakunya peningkatan jumlah e-sisa. Di Malaysia, pengurusan e-sisa dinyatakan dalam Akta Kualiti Alam Sekeliling (Buangan Terjadual) 2005 yang tertumpu kepada pengurusan e-sisa daripada industri. Oleh itu, keperluan kajian ini adalah untuk mengenal pasti senario pengurusan e-sisa di peringkat isi rumah disamping menilai tahap pengetahuan dan kesedaran dalam kalangan isi rumah. Bagi mencapai objektif tersebut, kaedah tinjauan, temu bual dan pemerhatian digunakan. Instrumen utama adalah borang soal selidik yang diedarkan kepada 400 sampel. Data kajian dianalisis dengan menggunakan statistik desktriptif dan analisis statistik inferensi iaitu ujian khi kuasa dua (X2) dan regresi logistik. Sementara itu, data temu bual dianalisis menggunakan analisis tematik. Hasil kajian mendapati bahawa pengurusan e-sisa yang berlaku di Bandaraya Kota Kinabalu diurus oleh dua pihak utama iaitu Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan NCT Forwarding & Shipping Sdn. Bhd (syarikat swasta) serta dibantu oleh pihak NGO. Manakala dapatan mengenai pengurusan e-sisa oleh isi rumah menunjukkan bahawa pengetahuan dan kesedaran adalah masih pada tahap yang rendah dan berlaku amalan pengurusan e-sisa yang tidak mampan. Secara umumnya keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan e-sisa di Bandaraya Kota Kinabalu pada masa akan datang. Konklusinya, demi merealisasikan pembangunan mampan dan pengurusan e-sisa dari isi rumah yang mampan, diharapkan pihak dapat mengambil langkah sewajarnya untuk merangka kerja yang lebih efektif dalam mengurus e-sisa terutamanya dari kawasan perumahan.