Model Inkuiri 5E Dalam Pengajaran Bahasa Melayu - Musirin Mosin; Connie C. Ah Gang @ Christine (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti pelaksanaan dan kesan Model Inkuiri 5E dalam dalam pengajaran Bahasa Melayu. Kajian melibatkan enam informan di Penampang. Metodologi kajian adalah kualitatif dengan memungut data secara temu bual dan analisis secara deskriptif ke atas enam orang informan. Hasil kajian menunjukkan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran guru adalah menjurus kepada perbincangan, sumbang saran, pengumpulan bahan hand on, pemberian tajuk awal, aktiviti berpusatkan pelajar, penggunaan tablet, teknik IMBaKup dan pembinaan soalan pemahaman, telah meninggalkan kesan positif kepada pelajar di mana mereka berasa seronok, tidak bosan, mudah faham, dan senang mengingat fakta yang dipelajari. Rumusnya, secara keseluruhan kajian ini dapat memperbaiki amalan pengajaran dan pembelajaran guru, di mana kepenggunaan Model Inkuiri 5E menjadikan pengajaran guru lebih kreatif.