British North Borneo Company Sebagai Jointstock Company Di Borneo Utara - Ab Nasir Roslan; Rasid Mail (Penerbit UMS, 2023)
Aktiviti eksploitasi hasil ekonomi di Borneo Utara adalah agenda penting BNBC yang dibentuk untuk mengusahakan dan membangunkan pelbagai sektor ekonomi. Syarikat ini pada dasarnya menjadikan matlamat ekonomi dalam asas pembentukannya agar dapat memenuhi keinginan pemegang saham yang mempunyai kepentingan terhadap syarikat. Syarikat ini juga turut menjalankan tugas pemerintahan sebagai sebuah kerajaan. Oleh yang demikian situasi ini menimbulkan persoalan dalam kalangan pemegang saham yang mahukan syarikat memfokuskan matlamat ekonomi sebagai keutamaan. Kertas kerja ini dihasilkan bertujuan membahaskan pembentukan BNBC dari sudut joinstock company. Selain itu, kedudukan pemegang saham yang berkepentingan dalam syarikat turut dibincangkan. Kajian ini mendapati perancangan ekonomi BNBC turut mengambil kira kepentingan pemegang saham selaku penyaluran sumber modal.