Hikayat Johor dan Kepentingannya sebagai Sumber Sejarah Johor Moden: 1833-1895 - A Rahman Tang Abdullah (UPSI Press, 2013)
Kajian ini bertujuan menganalisis pentingnya Hikayat Johor sebagai sumber sejarah Johor moden. Ia didahului dengan perbincangan secara sepintas lalu tentang latar belakang penulisnya, Major Dato’ Mohd. Said bin Hj. Sulaiman, Setiausaha almarhum Sultan Ibrahim (r. 1895–1959). Seterusnya, perbincangan bertumpu kepada analisis ke atas beberapa peristiwa dan isu yang dibangkitkan di dalam Hikayat Johor untuk menguji nilai kesejarahannya berpandukan kepada sumber prima dan sekundar yang berkaitan perkembangan sejarah di Johor pada pertengahan kedua abad ke19. Karya ini telah dihasilkan pada tahun 1908 dan diulang cetak sebanyak sepuluh kali dari tahun 1911 sehingga tahun 1955 bagi memperingati ketokohan Sultan Abu Bakar (r. 1862–1895) yang telah mengasaskan kesultanan Johor moden yang sedang bertakhta di Johor sekarang.