Kesanggupan untuk membayar dalam kalangan pelancong domestik di destinasi pelancongan Kundasang-Ranau, Sabah - Nabila Farysha Dering (2023)
Salah satu konsep yang dikaitkan dengan pelancongan adalah kesanggupan untuk membayar (willingness to pay-WTP). Kajian ini memfokuskan berkaitan dengan kesanggupan untuk membayar di destinasi pelancongan Kundasang-Ranau, Sabah. Terdapat empat objektif kajian di dalam kajian ini iaitu (i) mengenal pasti kategori dan kriteria bayaran yuran yang dikenakan kepada pelancong; (ii) meneliti jumlah bayaran yuran dan kaitannya dengan kesanggupan pelancong untuk membayar (WTP); (iii) meninjau perkaitan tahap kepuasan responden terhadap kadar bayaran yuran dengan profil demografik terpilih (jantina, umur, pendidikan dan jumlah pendapatan) dan (iv) mengkaji perkaitan kesanggupan untuk membayar (WTP) dengan ruang keliaran serta faktor yang mempengaruhinya. Kajian ini menggunakan kaedah kajian mixed method dengan pendekatan tinjauan dan kajian kes sebagai pengumpulan data. Seramai 292 orang responden yang merupakan pelancong domestik yang berkunjung ke destinasi pelancongan Kundasang-Ranau telah menjawab soal selidik di dalam kajian ini manakala 9 orang pelancong domestik lagi dijadikan sebagai informan. Data yang diperoleh kemudiannya dianalisis menggunakan analisis kekerapan, analisis t-test, analisis anova dan analisis perwakilan bulatan dengan menggunakan perisian SPSS dan ArcMap. Hasil kajian menunjukkan terdapat tiga kategori bayaran yuran yang dikenakan di destinasi pelancongan Kundasang-Ranau iaitu yuran masuk, yuran perkhidmatan dan yuran aktiviti. Berdasarkan jumlah bayaran yuran yang dikenakan, 52.1% responden menyatakan bahawa mereka sanggup untuk membayar. Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa 62.0% pelancong berpuas hati dengan kadar yuran yang telah ditetapkan oleh pengusaha pelancongan. Terdapat perbezaan yang signifikan bagi kesemua analisis perkaitan tahap kepuasan responden dengan profil demografik terpilih. Ruang keliaran pelancong domestik di destinasi pelancongan Kundasang-Ranau terbahagi kepada tiga iaitu ditetapkan dalam pakej pelancongan, ditetapkan oleh organisasi atau institusi dan ditetapkan secara persendirian. Dapatan kajian ini menyumbang kepada disiplin akademik khususnya geografi pelancongan serta pembuat dasar seperti pihak kerajaan ataupun pihak pengusaha pelancongan. Oleh itu, kajian berkaitan kesanggupan untuk membayar ini penting untuk pihak pemegang taruh merangka strategi dan dasar berkenaan dengan kadar bayaran bagi memastikan pelancong berpuas hati dengan nilai bayaran yang dikenakan.