Penglibatan komuniti dalam ekopelancongan berasaskan komuniti (CBE) di Bukit Maragang, Kundasang, Sabah - Nevashiny A/P N A K Karuppiah (2023)
Ekopelancongan berasaskan komuniti (Community Based Ecotourism - CBE) dan penglibatan ahli komuniti adalah penting dalam konteks kajian ini untuk membangunkan sosioekonomi ahli komuniti dalam aspek pendapatan dan kerjasama antara ahli komuniti serta jaringan sosial dan memulihara alam sekitar di sesuatu lokasi ekopelancongan. Isu CBE di Bukit Maragang unik untuk dikaji kerana wujud pandangan yang berbeza berkenaan CBE dan kajian ini dilakukan dalam tempoh berlakunya COVID-19 dan PKP iaitu di antara Disember 2021 hingga Jun 2022. Kajian ini turut melihat aktiviti CBE dan tahap penglibatan komuniti dalam aktiviti ekopelancongan. Selain itu, cabaran yang dihadapi juga dikaji dalam kajian ini. Kajian ini adalah berbentuk penyelidikan deskriptif dimana fokus kajian adalah penglibatan komuniti dalam ekopelancongan berasaskan komuniti (CBE) yang dijalankan di Bukit Maragang, Kundasang, Sabah. Kajian ini menggunakan pendekatan mixed methods dengan kaedah seperti temu bual mendalam seramai 17 orang informan dan pemerhatian di sekitar Bukit Maragang serta Kampung Mesilou. Pengkaji juga menggunakan survei terhadap 63 ahli komuniti dalam organisasi Maragang Hill sebagai data sokongan serta sumber sekunder seperti data-data statistik kedatangan pelancong untuk memperkukuhkan kajian ini. Data kualitatif akan dianalisis secara tematik manakala survei dianalisis secara data statistik deskriptif. Hasil dapatan menunjukkan CBE di kawasan tersebut memberi keuntungan daripada empat jenis aktiviti yang dilaksanakan. Tahap penglibatan ahli komuniti pula dilihat aktif dalam aktiviti ekopelancongan di Bukit Maragang dan cabaran yang dihadapi oleh ahli komuniti seperti masalah kewangan berjaya diatasi serta diminimumkan kesannya. Implikasi hasil kajian terhadap polisi adalah CBE penting dalam membangunkan ekonomi dan memastikan hubungan sosial adalah erat serta mengalakkan kerjasama antara komuniti dengan ‘stakeholder’ demi kelangsungan kejayaan CBE itu sendiri.