Perhubungan kesusahan harian keibubapaan dengan kepuasan hidup ibu bapa anak berkeperluan khas dan daya tahan sebagai moderator - Mohd. Sharani Ahmad (2014)
Tujuan utama kajian ini ialah untuk mengkaji kesusahan harian keibubapaan. Kajian ini juga mengenal pasti perhubungan antara kesusahan harian keibubapaan dengan kepuasan hidup. Kajian ini juga mengkaji peranan daya tahan yang bertindak sebagai moderator antara hubungan kesusahan harian keibubapaan dengan kepuasan hidup. Kajian ini dilakukan secara Model Gabungan Penjelasan Berurutan (MGPB). Persampelan bertujuan digunakan dalam Fasa Satu kajian ini. Ibu bapa anak berkeperluan khas di Kota Kota Kinabalu, Sabah diambil sebagai subjek kajian. Subjek dalam kajian terdiri daripada 246 ibu bapa (N=128 ibu dan N=118 bapa) dan umur purata 43 tahun. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini ialah Parenting Daily Hassles untuk mengukur kesusahan harian keibubapaan ibu bapa, the satisfaction with life scale untuk mengukur kepuasan hidup ibu bapa dan Family Hardiness Index untuk mengukur daya tahan keibubapaan ibu bapa. Data yang dikumpul dianalisis menggunakan the Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 17 melibatkan peratus, frekuensi, min dan Sisihan Piawai, ujan-t, anova, korelasi pearson dan regresi berganda. Dalam Fasa Dua, persampelan dimensional digunakan. Temu bual mendalam (TBM) dilakukan. Empat soalan panduan digunakan dalam kajian. Lapan orang subjek (N = 4 ibu dan N=4 bapa) terlibat dalam temubual. Data kualitatif dinalisis secara verbatim.Keputusan menunjukkan 51.2 peratus (N=126) ibu bapa mengalami kesusahan harian keibubapaan dalam keibubapaan ibu bapa anak berkeperluan khas. Terdapat perbezaan yang signifikan kesusahan harian keibubapaan antara ibu dan bapa. Secara keseluruhan, terdapat hubungan negatif antara kesusahan harian keibubapaan dengan kepuasan hidup dalam kalangan ibu bapa anak berkeperluan khas (r =-.133).Daya Tahan diuji dalam hubungan antara kesusahan harian dengan kepuasan hidup. Walau bagaimanapun, daya tahan tidak boleh bertindak sebagai moderator ke atas hubungan antara kesusahan harian ibu bapa dengan kepuasan hidup ibu bapa. Bukti daripada temu bual mendalam menunjukkan faktor keagamaan seperti sabar dan syukur mempengaruhi ibu bapa dalam menangani kesusahan harian keibubapaan. Menggunakan data yang diperoleh, beberapa aplikasi dan cadangan juga disyorkan. Kesimpulannya, hasil daripada analisis kajian memberi implikasi bahawa kesusahan harian keibubapaan adalah salah satu prediktor utama dalam menjana ketidakpuasan hidup dalam kalangan ibu bapa anak berkeperluan khas. Seterusnya, kuasa faktor keagamaan memberi kuasa kepada ibu bapa sebagai strategi ketahanan yang realistik untuk mengatasi kesusahan harian keibubapaan dalam mengibubapakan anak berkeperluan khas.