Tarian pinakang dalam majlis mongukas: Satu manifestasi adat etnik kimaragang di daerah Kota Marudu, Sabah - Victor B. Pangayan; A S Hardy Shafii (Penerbit Universiti Malaysia Sabah, 2023)
Etnik Kimaragang merupakan salah satu penutur bahasa dusunik yang bernaung dibawah rumpun Kadazan Dusun dan banyak mendiami kawasan dataran tanah tinggi dan juga kawasan lembah di Daerah Kota Marudu dan Pitas. Sehingga kini, etnik Kmaragang masih menarikan tarian Pinakang dalam semua acara keramaian termassuk acara Mongukas. Acara mongukass diadakan bagi memperingati kematian oleh ahli keluarga dan waris. Dalam acara ini, tarian Pinakang wajib dipersembahkan bagi memeriahkan majlis tersebut. Tarian Pinakang yang dipersembahkan adalah sebuaha manifestasi adat etnik Kimaragang yang sudah kurang dihayati oleh generasi modern. Oleh itu, data secara in-depth interview dikutip terhadap beberapa orang informan utama dan kaedah analisis diskriptif digunakkan bagi mengungkapkan isi sebenar data yang diperolehi.