Kajian tinjauan mengenai kesan pengeluaran awal simpanan persaraan pekerja semasa pandemik Covid-19 - Claudia Jiton; Dzurizah Ibrahim (Global Academic Excellence, 2022)
Dunia telah terjejas oleh SARS-CoV-2, yang menyebabkan novel COVID-19, terutamanya kebolehpasaran kerja. Kerajaan dan penggubal dasar dari seluruh dunia mengemukakan pelbagai inisiatif dan bantuan kewangan untuk membantu individu yang terjejas oleh pandemic tersebut. Keselamatan sosial yang baik adalah penting untuk meningkatkan taraf hidup masyarakat. Sebagai hak asasi manusia, kualiti hidup yang memuaskan bukanlah jaminan tanpa jaminan sosial yang mencukupi. Oleh itu, seseorang individu mesti mempunyai hak untuk membuat keputusan bagi kesejahteraan mereka terutama mengenai keselamatan sosial. Sekatan mobiliti dilaksanakan di kebanyakan negara di dunia bagi mengekang penularan pandemik COVID-19. Ramai yang terjejas, menyebabkan kerajaan membenarkan pengeluaran awal simpanan persaraan untuk individu. Walau bagaimanapun, pengeluaran simpanan persaraan awal hanyalah bantuan jangka pendek dengan potensi risiko jangka panjang untuk individu. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti dan menjelaskan penemuan mengenai kesan pengeluaran awak simpanan persaraan dengan meninjau kajian yang telah diterbitkan antara tahun 2020 dan 2022 menggunakan analisis tematik. Hasil kajian menunjukkan bahawa pengeluaran awal simpanan persaraan awal dikaitkan dengan beberapa kesan penting. Kajian ini merumuskan bahawa seseorang pekerja mesti mempertimbangkan kebaikan dan keburukan membuat pengeluaran awal simpanan persaraan kerana ia akan menjejaskan kesejahteraan hidup selepas bersara. Ini membolehkan kajian masa depan menyelesaikan beberapa kebimbangan dalam menjamin keselamatan sosial kerana sistem keselamatan sosial semasa telah terjejas secara negatif oleh pandemik COVID-19