Pengurusan persetingganan di Kota Kinabalu - Aliakbar Gulasan; Mustapa Abd. Talid; Mohamad Tahir Mapa (1999)
Perkembangan sesebuah bandar khususnya dari segi ekonomi akan membawa kepada satu fenomena penting adalam kajian petempatan iaitu persetingganan.Permasalahan ini juga tidak terkecuali di Kota Kinabalu, Sabah. Kota Kinabalu yang menjadi ibu negeri Sabah dan sekaligus menjadi tumpuan utama ekonomi dan pentadbiran juga memberi kesan kepada keperluan petempatan. Peluang pekerjaan dan tumpuan ke bandar utama ini menjadi galakan kepada kewujudan pusat-pusat petempatan yang tidak sah dari segi undang-undang. Pada tahun 1999 terdapat 29 buah kampung setingan di· Kota Kinabalu berbanding 27 pada tahun 1997. Daripada data yang diperolehi, didapati Kota Kinabalu mempunyai lebih ramai setinggan tempatan berbanding setinggan asing. Faktor penyebab kepada fenomena ini mungkin ada pelbagai, antaranya kurang sekatan kemasukan pendatang luar, majikan yang tidak menyediakan rumah kepada pekerjanya dan campurtangan politik.