Pencirian hujan sub-kanopi di Hutan Simpan Sepilok, Sandakan, Sabah - Maznah Mahali (2019)
Hujan sub-kanopi adalah curahan hujan yang berjaya sampai ke lantai hutan yang terdiri dari jatuhan langsung dan aliran batang selepas melalui proses pintasan oleh lapisan kanopi bagi suatu ekosistem hutan. Ianya mempengaruhi imbangan air serta lembapan tanah di kawasan berkenaan. Kajian ini dijalankan untuk menilai hubungkait antara struktur fizikal dirian hutan dan hujan sub-kanopi di dua jenis hutan yang terdapat di hutan simpan Sepilok, Sandakan, Sabah iaitu hutan alluvial dan hutan kerangas. Penentuan struktur fizikal dirian hutan telah dilakukan ke atas enam plot berukuran 30 x 30 m bagi setiap jenis hutan. Pengaruh data densiti titik awan ke atas kadar jatuhan langsung turut dinilai. Persampelan jatuhan langsung dijalankan untuk tempoh lebih kurang setahun di 20 plot berukuran 15 x 15 m menggunakan tolok pengumpul jenis saluran (trough) dengan luas bukaan 1,978.2 cm2 • Anggaran penjanaan a Ii ran batang pula dilakukan berdasarkan kaedah luas pangkal pokok dan kaedah plot. Dalam kaedah luas pangkal, 10 dan 13 pokok telah dipilih sebagai wakil sampel aliran batang masing-masing di hutan alluvial dan kerangas. Untuk kaedah skala plot semua pokok berdiameter 1 cm dan ke atas dipasang kolar untuk mengumpul aliran batang yang terhasil. Plot aliran batang bagi hutan alluvial adalah berukuran 12 x 6 m (32 pokok sampel) sementara bagi hutan kerangas adalah 12 x 8 m ( 43 pokok sampel). Hasil inventori vegetasi hutan menunjukkan perbezaan yang signifikan (p<0.05) bagi struktur dirian hutan di antara dua jenis hutan yang dikaji. Purata diameter aras dada, tinggi dan luas pangkal pokok masing-masing adalah 23.0±21.8 cm, 18.4±10.4 m dan 0.079±0.206 m2 bagi hutan alluvial berbanding 21.5±12.3 cm, 19.8±6.4 m dan 0.048±0.069 m2 bagi hutan kerangas. Kepadatan titik awan (point cloud density) yang diperolehi daripada data Light Ranging and Detection mendapati majoriti plot di hutan alluvial mempunyai kepadatan titik awan tertinggi pada aras ketinggian melebihi 30 m, berbanding 20 hingga 30 m bagi hutan kerangas. Nilai kadar jatuhan langsung yang diperolehi adalah masing-masing 76.8% bagi hutan alluvial dan 89.5% bagi hutan kerangas. Di samping itu, kapasiti simpanan kanopi yang diperolehi adalah 3.1 mm dan 3.6 mm di hutan alluvial dan hutan kerangas mengikut urutan. Kadar jatuhan langsung didapati dipengaruhi oleh hujan kasar, densiti titik awan, lorey's height dan jumlah biojisim atas tanah di kedua-dua jenis hutan. Kadar aliran batang bagi hutan alluvial adalah 0. 92% untuk kaedah luas pangkal pokok dan 1.42% untuk kaedah plot. Bagi hutan kerangas pula kadar aliran batang adalah 0.86% untuk kaedah luas pangkal pokok, berbanding 1.43% untuk kaedah plot. Pokok-pokok bersaiz kecil (diameter 1 hingga kurang dari 10 cm) didapati menjana 67.7% daripada keseluruhan isipadu aliran batang di hutan alluvial berbanding hanya 47.6% bagi kelas saiz diameter pokok yang sama di hutan kerangas. Ketinggian pokok dikenalpasti sebagai faktor utama yang mempengaruhi variasi isipadu aliran batang yang dijana di hutan simpan Sepilok.