Arkeologi seni batu : Petroglif Lumuyu, Ulu Tomani - Mohd Nor Amiruddin Nora Afandi (2014)
Kajian ini adalah mengenai arkeologi seni batu yang memfokuskan tinggalan petroglif. la dilakukan adalah untuk merungkaikan asal usul petroglif Lumuyu meliputi tujuan pengukirannya, masyarakat pengukir dan teknik pengukiran. Di samping itu untuk mengenal pasti perkaitannya dengan elemen kebudayaan masyarakat Murut Tahol dan tradisi Megalitik di Sabah. Pendekatan yang digunakan dalam kajian ini adalah berdasarkan kaedah arkeologi. Pengumpulan data merangkumi kajian lapangan iaitu pendokumentasian tapak, mengumpul data tradisi lisan masyarakat dan pendekatan arkeologi uji kaji di lapangan. Berdasarkan analisis yang dilakukan, dapat diketahui asal usul dan hubungan petroglif Lumuyu dengan kebudayaan masyarakat Murut Tahol melalui proses evolusi simbol. Seterusnya kajian ini telah berjaya menentukan teknik yang digunakan dalam pengukiran petroglif Lumuyu. Akhir sekali kajian ini juga membincangkan isu dan cabaran dalam pengurusan arkeologi di tapak ini.