Sejarah Lisan Bukit Sagang, Kota Marudu - Any Farina Manzes; Zainuddin Baco (Penerbit UMS, 2022)
Kajian ini merupakan penyelidikan yang berbentuk kajian lapangan di tapak Bukit Sagang yang terletak di Kampung Simpangan, Daerah Kota Marudu, Sabah. Kajian ini bertujuan untuk mengetengahkan penulisan berkaitan dengan sejarah Bukit Sagang khususnya berkaitan sejarah lisan. Walaupun terdapat beberapa penulisan dalam subtopik ini, tetapi penulisan yang dilakukan adalah lebih kepada kajian arkeologi di kawasan Bukit Sagang berkaitan dengan jumpaan artifak yang dijangkakan berusia Pleistosen Tengah. Oleh itu, makalah ini akan menyentuh sejarah lisan yang berlaku di Bukit Sagang berdasarkan kepada temu bual penduduk tempatan dan signi ikasi bukit ini dalam konteks sejarah masa lalu di Teluk Marudu.