Pentabiran Wilayah Jajahan Kesultanan Brunei di Borneo Utara pada Abad ke-16 hingga 19 - Dg. Junaidah Awang Jambol; Zulayti Zakaria; Ang, Kean Hua; Lindah Roziani Jamru; Zainuddin Baco (Penerbit UMS, 2022)
Makalah ini membincangkan tentang pentadbiran wilayah jajahan Kesultanan Brunei di Borneo Utara pada abad ke-16 hingga abad ke-19. Kajian ini akan menganalisis tentang latar belakang awal pemerintahan Kesultanan Brunei dan perluasan pengaruhnya di Kepulauan Borneo. Makalah ini juga akan memberikan tumpuan khusus kepada struktur pentadbiran kerajaan pusat di Brunei dan bagaimana struktur pentadbiran tersebut telah berjaya mengukuhkan pengaruh serta kekuasaan di wilayah jajahannya di Borneo Utara. Oleh itu, matlamat penulisan makalah ini bukan sahaja untuk menjelaskan tentang sistem pemerintahan Kesultanan Brunei di Borneo Utara tetapi juga akan membincangkan tentang hubungan tradisi Brunei dengan Borneo Utara yang telah lama wujud sebelum kedatangan kuasa Barat yang akhirnya membawa kepada kemerosotan kepada keseluruhan empayar Kesultanan Brunei pada akhir abad ke-19.