Pelancongan Warisan Bina: Bandaraya Kota Kinabalu (1881-2021) - Zainuddin Baco (Penerbit UMS, 2022)
Prospek pembangunan pelancongan warisan khususnya warisan bina yang kurang ditonjol dan ditekankan oleh pihak berkepentingan sering menyebabkan produk warisan hanya dilihat sebagai salah sebuah produk sampingan atau produk pelengkap semata-mata. Oleh itu, kajian ini akan mengupas dan mengetengahkan aspek penting berkaitan pelancongan warisan khususnya pelancongan warisan bina yang berada di Kota Kinabalu seperti hubung kait pelancongan dengan warisan, sumber warisan bina, perancangan pembangunan pelancongan dan perkembangan pelancongan warisan bina dari tahun 1990 sehingga 2021. Pendekatan yang digunakan adalah empirikal dan deskriptif bagi menjelaskan aspek produk pelancongan warisan. Hasil penelitian ini diharap berupaya untuk mengetengahkan prospek pelancongan warisan di Sabah seiring dengan produk pelancongan lain di Sabah.