Asal usul Mengkabong dan peranan raja tua - Yusry Sulaiman; Bilcher Bala; Mosli Tarsat; Rizal Zamani Idris; Mohd Firdaus Abdullah (UMS, 2022)
Makalah ini akan membincangkan asal usul Mengkabong dan peranan Raja Tua dalam membangunkannya menjadi pangkalan dan petempatan di Borneo Utara pada abad ke-18. Mengkabong mempunyai beberapa versi cerita asal usul berasaskan sumber lisan dalam kalangan orang tua setempat. Mengkabong muncul sebagai pangkalan terawal pada era pemerintahan Sultan Omar Ali Saifuddin I (SOAS I). Raja Tua telah dilantik sebagai Ketua Panglima Laksamana Laut di Mengkabong. Beliau membina pangkalan dan menjaga keamanan termasuk menyerang dan membanteras pemburu hamba. Raja Tua dikatakan berjaya menyatupadukan penduduk kaum Bajau dan kaum Dusun demi keamanan di Mengkabong. Kajian ini menggunakan sumber sumber lisan dan salasilah yang diperoleh dari koleksi peribadi semasa kajian lapangan dilakukan di Mengkabong termasuk melawat kawasan makam dan kubu terbiar. Penulisan makalah ini sangat penting kepada pembangunan pensejarahan Sabah, terutamanya pendedahan tentang asal usul Mengkabong dan Raja Tua ini adalah antara peristiwa penting zaman awal Sabah yang tidak diketahui oleh pembaca umum mahupun pembaca akademik.