Tahap Sikap Pengajaran, Kemahiran dan Pengetahuan Terhadap Kendiri Pengajaran - Syahrul Nizam Salam; Sarimawathy Jumanie; Farous Izwan Abdul Aziz; Suddin Lada; Muhammad Asyraf Che Amat (msocialsciences, 2022)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap sikap pengajaran, pengetahuan pengajaran dan kemahiran pengajaran terhadap kendiri pengajaran guru sekolah menengah di negeri Sabah. Reka bentuk kajian adalah berbentuk deskriptif, menggunakan kaedah tinjauan. Soal selidik telah digunakan untuk mendapatkan data kuantitatif melibatkan seramai 150 guru sekolah menengah di negeri Sabah sebagai responden. Data kajian telah dianalisis secara deskriptif (min, peratus dan kekerapan). Implikasi daripada kajian ini, mencadangkan bahawa kendiri pengajaran guru sekolah menengah perlu sentiasa dipertingkatkan dan ditambah baik dan perlu mengambil kira faktor sikap, pengetahuan dan kemahiran yang memberi kesan secara tidak langsung terhadap kendiri guru sekolah menengah di negeri Sabah.