Tahap Sikap Pembelajaran, Pendekatan Pembelajaran dan Pengetahuan Pembelajaran Terhadap Prestasi Pelajar Ekonomi - Syahrul Nizam Salam; Muhammad Asyraf Che Amat; Farous Izwan Abdul Aziz; Nadiah Rus Liyana Rusli (Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities, 2022)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap Pengetahuan Pembelajaran, Pendekatan Pembelajaran dan Pengetahuan Pembelajaran dan Prestasi Pelajar Ekonomi STPM di negeri Sabah. Prestasi pelajar Ekonomi merujuk terhadap perubahan positif dalam hal kecekapan tingkah laku atau kemampuan yang dapat meningkatkan penambahbaikan dalam diri untuk mencapai sesuatu matlamat dalam diri melalui pembentukan diri yang positif khususnya dalam keupayaan pembangunan pelajar secara produktif melalui sikap, pengetahuan dan pembelajaran. Daripada analisis data, didapati tahap pengetahuan pembelajaran berada pada tahap tinggi, sikap pembelajaran, pendekatan pembelajaran serta prestasi pelajar ekonomi berada pada tahap sederhana tinggi. Sehubungan itu, implikasi kajian ini adalah untuk meningkatkan keupayaan pembangunan prestasi pelajar Ekonomi STPM di negeri Sabah dalam membentuk pelajar ke arah yang lebih positif dari segi sikap, pengetahuan dan pendekatan pembelajaran dan Seterusnya ke alam pekerjaan.