Perkembangan polisi stalinisme di Soviet Union pada tahun 1927 sehingga 1940 - Clare Amanda Ontok (2022)
Latihan ilmiah ini merupakan satu kajian mengenai perkembangan polisi Stalinisme di Soviet Union pada tahun 1927 sehingga 1940. Sepanjang tempoh kajian ini dilakukan, penulis telah menggunakan kaedah kualitatif, iaitu kaedah kepustakaan. Kaedah ini dilakukan menerusi penelitian bahan-bahan seperti buku, artikel dan laman web yang diiktiraf. Melalui kajian ini, terdapat tiga objektif kajian yang telah dikenalpasti oleh pengkaji. Pertama, kajian ini akan menjelaskan latar belakang polisi Stalinisme di Soviet Union. Objektif kedua kajian ini adalah untuk mengkaji perkembangan polisi Stalinisme di Soviet Union pada tahun 1927 sehingga 1940. Bagi objektif kajian yang ketiga, pengkaji akan menghuraikan kesan pelaksanaan polisi Stalinisme pada tahun 1927 sehingga 1940. Berdasarkan dapatan kajian ini, pengkaji mendedahkan latar belakang Joseph Stalin sebagai pencetus polisi Stalinisme, perkembangan polisi Stalinisme dari aspek politik, ekonomi dan sosial serta kesan pelaksanaan polisi Stalinisme yang terbahagi kepada kesan negatif dan positif. Kajian ini berpotensi untuk dijadikan sebagai sumber rujukan kepada sesiapa sahaja yang ingin mengkaji lebih dalam mengenai perkembangan polisi Stalinisme di Soviet Union.