Gaya komunikasi dan pengaruh dalam permainan video game atas talian: Satu kajian kes di Universiti Malaysia Sabah - Mohamad Zulhaizi Mohamad Rosdi (2022)
Permainan video game secara atas talian adalah merupakan gaya hidup baru dalam masyarakat terutama sekali di kalangan remaja pada masa kini.Bahkan,permainan atas talian ini dapat diakses melalui telefon pintar sahaja sekaligus memudahkan pengguna telefon pintar untuk bermain secara atas talian.Kajian ini mempunyai dua objektif kajian iaitu yang pertama ialah mengenal pasti gaya komunikasi ketika bermain permainan video game atas talian dalam kalangan pelajar Universiti Malaysia Sabah dan mengenalpasti pengaruh permainan video game atas talian dalam kalangan pelajar Universiti Malaysia Sabah.Kajian ini telah menggunakan teori Teori Difusi Inovasi (Innovation Diffusion Theory-IDT) Teori Difusi Inovasi (IDT) diperkenalkan oleh Rogers (1983) untuk dijadikan sebagai rujukan ketika menjalankan kajian ini. Kajian ini menggunakan kaedah kuantitatif iaitu menggunakan soal selidik sebagai instrumen kajian untuk mengumpul data. Seramai 120 orang responden telah menjawab soal selidik yang dibuat oleh pengkaji. Pengkaji turut menggunakan Statistical Package for Sosial Science (SPSS) untuk menganalisis data kajian.