Pengalaman Perkembangan Semasa Pemimpin Sekolah Berprestasi Tinggi - Andrew Thomas Ujil; Christina Andin (Secholian Publication, 2022)
Kajian ini bertujuan untuk meneroka pengalaman perkembangan semasa pemimpin sekolah berprestasi tinggi di Sekolah Kluster Kecemerlangan (SKK) di negeri Sarawak. Kajian ini menggunakan reka bentuk kajian kes. Terdapat lima orang guru besar dari SKK telah terlibat dalam kajian ini. Data kajian diperoleh melalui kaedah temu bual lapangan separa berstruktur dan juga analisis dokumen. Dapatan kajian menunjukkan pemimpin sekolah berprestasi tinggi mempunyai lima usaha untuk meningkatkan kompetensi diri. Pemimpin sekolah berprestasi tinggi juga didapati mempunyai lima belas amalan yang sentiasa diamalkan. Dengan adanya usaha dan amalan ini, seterusnya mereka berupaya mengatasi cabaran dengan baik. Implikasinya, diharap dapatan kajian ini boleh membantu kita untuk memahami dengan lebih mendalam tentang usaha serta amalan yang boleh dijadikan panduan berdasarkan pengalaman pemimpin sekolah berprestasi tinggi sedia ada. Usaha dan amalan ini wajar dicontohi agar lebih ramai pemimpin sekolah berprestasi tinggi dapat dilahirkan.