Penilaian Instrumen Kualiti Hidup Perumahan Awam Bagi Miskin Bandar Menggunakan Kaedah Kesahan Kandungan - Zulasri Pitting; Marsitah Mohd Radzi (Secholian Publication, 2022)
Kesahan kandungan sesuatu instrumen kajian itu adalah penting bagi memastikan kesesuaian dan kejelasan item dalam instrumen tersebut. Kesahan kandungan kajian ini dibuat menggunakan kaedah penilaian panel pakar menggunakan borang penilaian yang telah disediakan oleh pengkaji. Sebanyak enam orang panel pakar telah dipilih daripada tiga kategori latar belakang berbeza iaitu akademik, jawatan dan pengalaman. Pengukuran kesahan kandungan dibuat menggunakan dua pengukuran iaitu kesahan kandungan bagi setiap item (I-CVI) dan Kesahan kandungan bagi skala keseluruhan (S-CVI/Ave). Hasil kajian menunjukkan bahawa instrumen kajian mempunyai skor kesahan kandungan yang tinggi dengan mencapai skor I-CVI di antara 0.833-1.00 dan juga skor S-CVI/Ave di antara 0.96-1.00. Oleh yang tersebut, dapat disimpulkan bahawa instrumen kajian yang dibentuk mempunyai kesahan kandungan yang baik. Hasil kajian ini dapat digunakan sebagai rujukan awalan dalam perbincangan khususnya yang melibatkan perumahan awam bagi miskin bandar agar perumahan awam yang lebih kondusif dan baik dapat disediakan kepada golongan sasar.