Ecocampus UMS sebagai persekitaran pembelajaran luar untuk pencapaian awal matematik dalam kalangan kanak-kanak prasekolah - Alley Emison; Connie Cassy Ompok; Kueh Boon Hee, Kelvin; Vincent Pang (Secholian Publication, 2022)
Ramai sarjana pada masa kini bersetuju bahawa alam sekitar mempunyai kaitan dengan peningkatan prestasi akademik. Kajian lepas tentang penggunaan persekitaran luar kelas semakin berkembang. UMS amat komited dalam membentuk ‘environmental citizenship’ dalam kalangan staf dan pelajar serta lain-lain pemegang taruh menerusi pendekatan akademik dan pentadbiran demi kelestarian alam sekitar untuk kesejahteraan sejagat. Kajian ini membincangkan EcoCampus UMS sebagai persekitaran pembelajaran luar untuk pencapaian awal Matematik dalam kalangan kanak-kanak prasekolah.