Pencirian earthenware Pulau Selakan dalam penghasilan produk Lapohan - Mohammad Puad Bebit; Normah Awang Besar @ Raffie; Salmie Jemon @ Suhaina; Trihanawati Supriyono (Penerbit UPSI, 2022)
Industri seramik tradisional yang masih wujud dan beroperasi di Malaysia semakin berkurangan. Industri seramik Lapohan di Pulau Selakan ini merupakan satu-satunya yang masih beroperasi sehingga kini di negeri Sabah bawah bayu ini. Hal ini menjadi faktor utama kajian ini dilaksanakan iaitu bagi mengetahui keunikkan tanah liat jenis earthenware di pulau ini yang diolah menjadi campuran tanah liat yang unik dan berkualiti. Mencirikan karektor dan sifat tanah liat bercampur pasir dan air laut yang terdapat pada lapohan untuk melihat sifat dan karektor tanah dari segi tahap kecutan dan kandungan tanah. Kajian ini menggunakan metodologi dari skop pemahaman sains iaitu ujian makmal juga dari skop pemahaman teknikal seramik. Hasilnya telah berjaya mendapatkan maklumat mengenai peratus kelembapan tanah dankandungan organik dalam mineral semula jadi pulau ini. Keputusan daripada ujian makmal tersebut dibandingkan dengan sampel seramik yang terhasil daripada tanah liat earthenware itu setelah dibakar pada suhu 1200 darjah selsius. Kesimpulannya mendapati bahawa komuniti di pulau ini sangat kreatif dan berjaya menghasilkan produk seramik yang berkualiti dengan mengolah tanah liat yang unik dalam penghasilan produk tradisional daripada material semulajadi di sekeliling mereka.