Kesan Amalan Gaya Komunikasi Mengawal Oleh Pengetua Wanita: Satu Perspektif - Emma binti Tingkas; Syahruddin Awang Ahmad (Academic inspired network, 2020)
Salah satu ciri untuk menjadi pemimpin yang baik adalah dengan mengamalkan gaya komunikasi yang difikirkan sesuai berdasarkan persoalan tentang Siapa, Di mana, Bagaimana. Pengetua wanita merupakan golongan yang tidak terlepas daripada berhadapan dengan isu di tempat kerja melibatkan organisasi dan juga karenah warga didalamnya. Gaya komunikasi merupakan satu tool yang digunakan dalam memastikan kelancaran pentadbiran organisasi sekolah dan juga untuk menangani sebarang permasalahan yang timbul. Responden kajian terdiri daripada seorang pengetua wanita sebuah sekolah menengah yang terdapat dalam daerah Tuaran serta lebih kurang 40 orang guru yang bertugas di sekolah tersebut. Kaedah Temubual Mendalam dan Tinjauan Soal Selidik telah dijalankan untuk mengenalpasti gaya komunikasi yang diamalkan oleh pengetua wanita terbabit. Konsep kajian adalah berteraskan kepada enam gaya komunikasi oleh Tubbs dan Moss dalam buku yang bertajuk Human Communication (2008). Hasil kajian mendapati pengetua wanita cenderung untuk mengamalkan antara gaya komunikasi yang dianggap dominan iaitu Gaya Komunikasi Mengawal biarpun terdapat dua lagi bentuk gaya komunikasi yang turut mencatatkan min tinggi namun untuk kertas kerja ini kupasan tertumpu kepada Gaya Komunikasi Mengawal. Kajian ini juga turut membincangkan kesan pengaplikasian gaya komunikasi oleh pengetua wanita berdasarkan daripada perspektif golongan subordinat.