Kempen Penghayatan Bulan kebangsaan Wahana Menyampaikan Mesej - Sitinurbayu Mohd Yusoff; Syahruddin Ag. Ahmad; Aisah Meri; Cyril Modili; Eko Prayitno Joko (Secholian Publication, 2020)
Kempen merupakan satu set aktiviti yang dirancang oleh seseorang dalam jangka masa tertentu untuk mencapai sesuatu objektif. Dalam mencapai misi dan matlamat, setiap kempen berbeza dari segi pendekatannya bergantung kepada objektif dan khalayak sasaran. Matlamat utama kempen kesedaran awam bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai sesuatu dasar, perkhidmatan, program atau mengenai sesuatu isu. Oleh itu, kerajaan bertanggungjawab merancang dan melaksanakan kempen Hari Kebangsaan dengan teliti bagi mencapai tujuan yang direncanakan agar dapat dihayati dengan sepenuh hati oleh golongan sasar. Dalam usaha mendidik dan meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap kepentingan bulan Kebangsaan, setiap tahun kerajaan akan menganjurkan kempen Hari Kebangsaan bagi menyuntik semangat patriotisme di kalangan masyarakat. Oleh itu, wacana tentang kemerdekaan yang diketengahkan oleh pihak kerajaan melalui kempen bulan Kebangsaan saban tahun harus dirancang dengan teliti agar kewibawaan, konsep dan motif yang direncanakan dalam sesebuah kempen dapat dihayati dengan sepenuh hati oleh golongan sasar. Dalam masa yang sama kandungan serta tujuan kempen tersebut dijalankan agar dapat menjawab persoalan tentang kelunturan semangat patriotisme dalam kalangan belia hari ini. Perbincangan kumpulan fokus ke atas belia Sabah, Sarawak dan Semenanjung dijalankan khusus untuk mendapatkan maklumat tentang penghayatan mesej patriotisme menerusi kempen Hari Kebangsaan yang berpotensi membantu membina negara yang berdaya tahan dalam menghadapi cabaran dan arus pemodenan.