Tanggapan Golongan Miskin Bandar Berhubung Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Kota Kinabalu, Sabah - Adi Jafar; Fionna Geogre; Nordin Sakke; Mohammad Tahir Mapa; Aisah Meri; Abdul Hadi Alimuddin; Molia Sebi Dinggai (Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 2021)
Masyarakat berpendapatan rendah merupakan golongan yang rentan atau mudah terancam (vulnerable) ketika berhadapan dengan bahaya (hazard). Wabak Novel Koronavirus atau COVID-19 merupakan salah satu contoh bahaya semula jadiyang dikategorikan sebagai pandemik dan telah menular ke serata dunia termasuklah Malaysia. Berikutan penularan wabak COVID-19 yang berlaku dengan pantas di seluruh dunia menyebabkan Malaysia mengambil langkah berjaga-jaga dengan melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP). Tujuannya adalah bagi mengekang berlakunya penularan wabak COVID-19 di dalam negara. Walau bagaimanapun, perlaksanaan PKP telah merubah pola kehidupan harian masyarakat secara umumnya khususnya kepada golongan berpendapatan rendah. Oleh hal demikian, kajian ini inginmengenal pasti tanggapan masyarakat berpendapatan rendah berstatus B40 di Bandaraya Kota Kinabalu terhadap kesan pelaksanaan PKP berdasarkan sektor pekerjaan. Kajian ini menggunakan kaedah survei (soal selidik) dalam proses pengutipan data di lapangan. Dalam proses survei yang dilakukan, seramai 93 orang responden berstatus golongan B40 berjaya ditemu bual. Data yang diperolehmelalui kaedah survei tersebut telah dianalisis menggunakan analisis frekuensi, analisis tabulasi silang dan analisis skor min.Kajian ini mendapatigolongan B40 beranggapan pelaksanaan PKP memberi kesan ke ataskehidupan mereka terutamanya daripada aspek ekonomi, keselamatan, kesihatan dan hubungan sosial. Kumpulan bekerja sendiri merupakan golongan yang paling terkesan mengalami masalah daripada aspek ekonomi. Salah satunya adalah wujud fenomena pengangguran sementara dalam kalangan bekerja sendiri. Walaupun begitu, perlaksanaan PKP didapati memberi impak positif terhadap aspek keselamatan, kesihatan dan hubungan sosial golongan B40 di Bandaraya Kota Kinabalu, Sabah.