Kesahan modul kecerdasan emosi kemahiran penyesuaian diri situasi covid-19 dalam kalangan wanita bekerjaya di Univeriti Malaysia Sabah - Lailawati Madlan @ Endalan; Muhammad Idris Bullare @ Bahari; Alfred Chan Huan Zhi; NurFarhana Ardilla Aftar; Norsimah Dasan (Persatuan Psikologi Malaysia, 2021)
Pembangunan dan ujian modul kecerdasan emosi kemahiran adaptasi telah direka bentuk untuk mengenal pasti skor kecerdasan emosi sosial pekerja wanita di Universiti Malaysia Sabah. Modul ini dibina berdasarkan komponen kemahiran penyesuaian kecerdasan emosi sosial seperti yang terdapat dalam Model Bar-On. Komponen penyesuaian model Bar-On terdiri daripada Pengujian Realiti, Fleksibiliti dan Penyelesaian Masalah. Ketiga-tiga komponen ini penting untuk melihat sejauh mana kecekapan kecerdasan emosi sosial dalam diri individu. Pembangunan Modul Kecerdasan Emosi Kemahiran Adaptasi Situasi COVID-19 dalam Kalangan Wanita Bekerja di Universiti Malaysia Sabah adalah pendekatan yang boleh digunakan untuk melatih pekerja wanita supaya fleksibel dalam kehidupan mereka dan mereka membawa. Pemahaman terbina dalam kesan modul yang digunakan sudah tentu dapat membantu wanita bekerja untuk menyesuaikan diri dengan situasi semasa yang melanda. Modul ini merupakan satu inisiatif yang dibangunkan khusus untuk memberi ruang kepada wanita untuk melatih diri menghadapi situasi. Modul ini dibangunkan bermula dengan perbincangan, penulisan draf kemudian pemurnian draf sebelum akhirnya diserahkan kepada pakar untuk dinilai. Kajian ini dijalankan menggunakan reka bentuk deskriptif yang bertujuan untuk mengenal pasti tahap kesahan pembinaan dan ujian modul kecerdasan emosi kemahiran adaptasi situasi COVID-19 dalam kalangan pekerja wanita di Universiti Malaysia Sabah. Ujian kesahan modul tersebut melibatkan tiga penilai pakar yang terdiri daripada pensyarah IPTA yang mempunyai kelayakan dan kepakaran dalam bidang psikologi dan kaunseling. Seorang pakar bersetuju bahawa modul ini boleh dilaksanakan berdasarkan tahap kesahan keseluruhan 87.3%. Nilai Alpha Cronbach juga tinggi. Oleh itu, secara tidak langsung modul ini sesuai digunakan kepada kakitangan wanita di Universiti Malaysia Sabah. Melalui intervensi modul ini tentunya berguna dan boleh dijadikan panduan apabila menghadapi masalah yang sama pada masa hadapan. Malah, ia boleh dijadikan asas dalam merangka (blueprint) program atau aktiviti bukan sahaja untuk pekerja wanita di UMS tetapi juga wanita di organisasi lain.