Ulasan buku: Sejarah Lisan oleh Profesor. Dr. Sugeng Priyadi, M. Hum - Eko Prayitno Joko (Penerbit UMS, 2020)
Pendemokrasian sejarah bukan sahaja dilakukan melalui perubahan paradigma, tetapi juga pendekatan agar proses rekonstruksi dan dekolonisasi sejarah dapat menghadirkan matlamat sejarawan untuk menghasilkan “sejarah seperti seadanya”. Maka, sejarah lisan sebagai metode tertua dalam disiplin ilmu sejarah yang dibangunkan oleh Herodotus dan dipopularkan oleh Allan Nevins berusaha didudukkan dalam konteks disiplin ilmu sejarah pada abad ke-21. Keinginan tersebut yang telah diketengahkan sejak abad ke-5 kembali disuarakan oleh sejarawan era Pascamoden kerana kemampuannya untuk (i) mendokumentasikan fakta baharu, (ii) mengesahkan dan (iii) meluruskan fakta sejarah yang telah diterbitkan. Salah satu daripada usaha menjayakan keinginan tersebut dilakukan oleh Sugeng Priyadi melalui penerbitan bukunya bertajuk Sejarah Lisan, sekali gus memperkayakan lagi perbahasan berkaitan persoalan metode dan metodologi dalam disiplin ilmu sejarah. Secara umumnya, penglibatan Profesor Dr. Sugeng dalam penulisan sejarah berkaitan persoalan pendekatan dan paradigma sudah “bersulam satu” dengan kerja akademik beliau sebelum ini sama ada dilakukan melalui penerbitan artikel, buku mahupun pembentangan di seminar sejarah. Perkara terbabit dapat dilihat apabila beliau giat mewacanakan dan seterusnya menerbitkan buku sejarah bertemakan sejarah idea dan sejarah lokal yang belum mendapat perhatian sewajarnya dalam kalangan sejarawan di Asia Tenggara. Keterlibatan beliau dalam tema sedemikian adalah bagi mengubah persepsi sebahagian besar saintis sosial terhadap disiplin ilmu sejarah yang dianggap berwawasan sempit, tema kajian kurang beragam dan terbatas dalam penggunaan sumber.