Sambutan pengguna Sabah terhadap pelaksanaan goods and services tax (GST) dan tanggapan terhadap kesan kos kehidupan - Mohd. Hamdan Adnan (Penerbit UMS, 2018)
Tinjauan sambutan pelaksanaan Goods and Services Tax (GST) dalam kalangan pengguna Sabah serta persepsi akibatnya terhadap kualiti kehidupan mereka dibuat bagi mengenal pasti faktor yang mempengaruhi kesannya terhadap mereka yang menanggungnya di Negeri di Bawah Bayu. Kajian ini juga dibuat bagi mengetahui pendapat pengguna berkenaan pelaksanaan GST. Turut dikaji ialah keberkesanan kempen penerangan GST yang dibuat oleh pelbagai pihak yang termasuk media massa. Walaupun kaya dengan sumber semula jadi, Sabah merupakan antara negeri termiskin di Malaysia. Pendapatan penggunanya dianggap terendah, sedangkan kos sara hidupnya lebih tinggi daripada kebanyakan negeri di Malaysia. Bahkan, gaji minimum di Sabah adalah RM800 berbanding sebanyak RM900 di Semenanjung. Begitu juga dengan prasarana komunikasi di negeri ini tidaklah sebaik seperti di Semenanjung Malaysia.