Komuniti suluk dan persoalan migrasi: ‘Sirih pulang ke gagang’ - Amrullah Maraining; Zaini Othman; Marsitah Mohd Radzi; Md Saffie Abdul Rahim (Penerbit UMS, 2018)
Komuniti Suluk Sabah merupakan salah satu daripada 32 kelompok etnik yang diiktiraf sebagai peribumi Sabah. Walaupun memegang status sebagai peribumi, keberadaan komuniti ini di Sabah sebelum pembentukan Malaysia 1963 bahkan sejak ratusan tahun lalu dilihat masih tidak cukup untuk mengubah perspektif sosiologikal yang kebanyakannya menganggap etnik Suluk sebagai kelompok bermigrasi atau dalam erti kata yang lebih kasar disebut ‘pendatang Filipina’. Menyedari peri pentingnya hal tesebut, makalah ini menggunakan data temu bual yang diperoleh melalui focus group discusion (FGD) dengan komuniti Suluk di Lahad Datu bagi merungkai bagaimana terbitnya konotasi negatif berkait identiti komuniti Suluk ekoran kurangnya kefahaman dalam kalangan masyakat hari ini tentang epistemologi migrasi dan latar belakang sejarah Sabah secara terperinci.