Tahap literasi ICT masyarakat di Sabah: Analisis dalam konteks literasi internet - Budi Anto Mohd Tamring; Assis Kamu; Romzi Ationg; Tony Paridi Bagang; Bernadette Tobi; Natalie Ann Gregory (Secholian Publication, 2022)
Kepesatan pembangunan teknologi komunikasi telah mengubah cara hidup dan perhubungan manusia di seluruh dunia. Penggunaan teknologi komunikasi khususnya komputer atau telefon bimbit dengan kemudahan internet telah memudahkan perhubungan manusia dan mampu menjimatkan masa tanpa perlu melibatkan pertemuan fizikal dan perjalanan yang panjang. Ancaman virus COVID-19 yang telah mengganggu dan membatasi pergerakan manusia telah menyebabkan kebergantungan terhadap teknologi komunikasi yang melibatkan penggunaan komputer dan telefon dengan kemudahan internet semakin penting dalam urusan seharian. Kajian ini bertujuan mengukur tahap literasi internet menggunakan instrumen yang dibangunkan oleh Lau dan Yuen (2014) yang melibatkan seramai 1228 orang responden dari daerah Kota Kinabalu, Sandakan dan Tawau. Hasil kajian menunjukkan tahap literasi internet penduduk di Sabah adalah tinggi. Faktor-faktor seperti jantina, umur, pendidikan, status perkahwinan, pekerjaan dan pendapatan didapati mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap tahap literasi internet dalam masyarakat. Sebaliknya faktor daerah dan strata luar bandar dan bandar didapati tidak mempengaruhi.