Sinkretisme dalam adat masyarakat Bajau di Sabah - Syamsul Azizul Marinsah; Mohd Anuar Ramli (Penerbit UKM, 2017)
Penyebaran Islam di Nusantara khususnya di Sabah telah menghasilkan dua bentuk interaksi iaitu pengislaman dan pengislaman. Proses Islamisasi yang berlaku secara halus dan beransur-ansur ketika itu menyebabkan masyarakat Bajau mudah menerima Islam tanpa dipaksa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa amalan masyarakat Bajau yang berkait rapat dengan kepercayaan animisme masih diamalkan untuk menghasilkan proses sinkretisme. Objektif artikel ini adalah untuk memperkenalkan kaedah Islam dengan mencadangkan garis panduan atau parameter perundangan dalam berinteraksi dengan sinkretisme dalam tradisi masyarakat Bajau di Sabah. Dalam menghadapi sinkretisme antara amalan tradisional Bajau dengan ajaran Islam, terdapat sekurang-kurangnya tiga pendekatan Islam terhadap budaya yang berkembang dalam kalangan masyarakat Bajau iaitu menerima, mengubah suai atau menolak. Oleh itu, kaedah perundangan Islam yang sesuai perlu diutamakan bagi menangani fenomena tersebut dalam memastikan keseimbangan antara idealisme yang terkandung dalam syariat Islam dengan realiti pelaksanaannya dalam masyarakat Bajau. Kajian mendapati terdapat banyak gejala sinkretisme yang berlaku dalam tradisi dan budaya masyarakat Bajau yang sukar untuk diketahui sama ada ia adalah ajaran Islam yang tulen atau tinggalan tradisi pra-Islam.