Anjing pembawa virus rabies: signifikan dan metode interaksi berasaskan fiqh al-hadith - Mohd Farhan Md Ariffin; Khadher Ahmad; Muhammad Ikhlas Rosele; Syamsul Azizul Marinsah (Penerbit UiTM, 2015)
Rabies (penyakit anjing gila) kembali membangkitkan keresahan dalam kalangan rakyat Malaysia pada Ogos 2015 setelah kali terakhir direkodkan pada tahun 1999. Penularan wabak bawaan anjing ini menjangkiti manusia melalui luka gigitan, luka pada kulit yang terdedah kepada air liur, cairan dan tisu tubuh dari haiwan dijangkiti. Kini semua agensi berkaitan telah dikerahkan bagi tujuan kawalan wabak. Pelbagai tindakan kawalan yang difikirkan wajar telah mula dilaksanakan di peringkat negeri dan kawasan, termasuk menghapus dan melupuskan anjing yang telah dijangkiti. Signifikannya, Nabi SAW telah membincangkan mengenai bahaya dan ancaman kelompok haiwan perosak termasuk anjing dalam himpunan sabda baginda SAW. Justeru, makalah ini berusaha mengupas fiqh al-Hadith berkenaan anjing yang didapati daripada perbincangan ulama’ terdahulu dan kontemporari. Ini penting bagi memberi panduan kepada masyarakat akan mudharat yang mampu dijelmakan haiwan tertentu dan teknik kawalan paling berkesan menurut sunnah Nabi SAW tanpa meminggirkan hak-hak eksklusif haiwan.