Penglibatan non Muslim sebagai peguam syarie di Malaysia: satu analisis - Khairul Azhar Meerangani; Syamsul Azizul Marinsah; Rushdi Ramli (Penerbit UM, 2018)
Isu penglibatan orang bukan Islam sebagai peguam Syarie di Mahkamah Syariah telah mencetuskan perdebatan di kalangan orang ramai khususnya melibatkan ulama Islam dan pengamal undang-undang Syariah dan Sivil di Malaysia. Ini berikutan tindakan seorang peguam wanita bukan Islam yang telah memfailkan rayuan mencabar larangan yang dikeluarkan Mahkamah Tinggi untuk menghentikan amalan sebagai peguam Syarie. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti latar belakang isu dan penilaiannya dari perspektif undang-undang Islam dan peruntukan perundangan kontemporari di Malaysia. Isu ini telah dianalisis berkenaan dengan perbahasan ulama Islam berhubung penglibatan orang bukan Islam sebagai penasihat Syarie dan penilaiannya berdasarkan konteks perundangan dan realiti semasa di Malaysia. Larangan penglibatan itu dilihat penting dalam memelihara hubungan antara agama di Malaysia dan mengelakkan sebarang pertikaian kontroversi yang timbul daripada isu tersebut.