Pengalaman keluarga dalam penjagaan pesakit kanser - Wanda Kiyah George Albert; Zulkarnain Ahmed Hatta; Adi Fahrudin (Secholian Publication, 2017)
Kertas kerja ini akan merupakan hasil kajian literatur berkaitan pengalaman keluarga dalam penjagaan pesakit kanser. Daripada hasil kajian literatur dapat dikenalpasti bahawa pengalaman keluarga dalam penjagaan pesakit kanser dapat dikategorikan kepada empat aspek iaitu beban, tekanan, efikasi kendiri dan penghargaan kendiri. Keluarga mengalami perasaan terbeban lantaran daripada ketidakupayaan dan kebergantungan pesakit terhadap bantuan daripada ahli keluarga. Beban yang dialami semakin dirasai apabila tiada bantuan daripada ahli keluarga yang lain dan keadaan ini dapat menyebabkan tekanan kepada penjaga tersebut. Akibat daripada beban dan tekanan tersebut menjadikan efikasi kendiri dan penghargaan kendiri keluarga menjadi rendah. Berdasarkan kepada kajian literatur tersebut, pengkaji mencadangkan agar kajian mengenai pengalaman keluarga dalam penjagaan pesakit kanser dapat mempertimbangkan sokongan interpersonal sebagai sumber yang berpotensi menguatkan semangat ahli keluarga dalam penjagaan pesakit kanser.