Keterlibatan dan kompetensi kaunseling multibudaya guru bimbangan dan kauseling sekolah terhadap murid berkeperluan khas - Norafifah Bali; Mohamad Hashim Othman (Secholian Publication, 2017)
Guru Bimbingan dan Kaunseling Sekolah yang terlibat dalam Program Pendidikan Khas Integrasi dan Program Pendidikan Inklusif menghadapi cabaran unik. Cabaran unik ini adalah disebabkan oleh tanggungjawab mereka untuk memberikan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling kepada dua kumpulan klien, yakni pelajar aliran perdana dan Murid Berkeperluan Khas. Kajian lepas mendapati Guru Bimbingan dan Kaunseling Sekolah kurang terlibat dalam memberikan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling terhadap Murid Berkeperluan Khas dan dicatatkan kompetensi kaunseling terhadap Murid Berkeperluan Khas adalah berada pada tahap rendah sehingga sederhana. Oleh itu, kajian lanjut mengenai keterlibatan dan kompetensi ini perlu dilaksanakan. Metodologi kajian kualitatif seperti Kajian Kes Pelbagai adalah reka bentuk kajian yang sesuai dilaksanakan untuk kajian ini. Terdapat dua kaedah pengumpulan data yang dicadangkan, iaitu temubual separa berstruktur dan analisis dokumen. Hasil kajian ini akan menyumbang kepada Model Kompetensi Kaunseling Multibudaya dalam seting Pendidikan Khas dan penambahbaikan panduan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling khususnya kepada Murid Berkeperluan Khas.