Sumber pengetahuan beragama dan tahap kefahaman muallaf di bahagian Pantai Barat Sabah - Sarip Adul (2014)
Kajian ini merupakan kajian terhadap sumber pengetahuan dan tahap kefahaman mualaf terhadap beberapa istilah fiqh. Persoalan yang diketengahkan ialah dari manakah mualaf memperolehi pengetahuan mengenai agama Islam dan sejauh manakah kefahaman mereka terhadap beberapa istilah fiqh. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengetahui sumber mualaf memahami ajaran Islam dan kefahaman mualaf terhadap beberapa istilah fiqh. Kajian ini berbentuk kuantitatif menggunakan kaedah persampelan dan soal selidik. Data kajian dianalisis menggunakan pakej Statistik SPSS versi 21. Data yang diperoleh dianalisis secara deskriftif. Kajian ini mendapati masih terdapat mualaf yang belum pernah menghadirkan diri ke mana-mana kelas bimbingan agama secara rasmi. Dapatan kajian juga menunjukkan kefahaman mualaf mengenai istilah fiqh adalah rendah walaupun istilah tersebut masyhur dalam kalangan umat Islam.