Etika kepemimpinan untuk pembangunan mapan persatuan belia sukarela di Malaysia - Romzi Ationg; Irma Wani Othman; Mohd. Sohaimi Esa; Budi Anto Mohd Tamring; Mohd Nur Hidayat Hasbollah Hajimin; Jais Abdul Hamid (Global Academic Excellence, 2021)
Kertas kerja ini mengetengahkan perbincangan awal mengenai keperluan peningkatan etika kepemimpinan dalam usaha memastikan berlaku pembangunan mapan persatuan belia sukarela berdasarkan pengamatan kepustakaan yang memaparkan pandangan secara teoritikal sarjana terdahulu yang memfokuskan kepada usaha memahami aspek kepimpinan, khususnya kepimpinan dalam persatuan belia sukarela. Justeru itu, kertas kerja ini turut memaparkan perbincangan khusus tentang konsep belia, kepemimpinan dan persatuan belia sukarela. Dalam pada itu, kertas kerja ini disusunatur mengikut subtopik yang meliputi konsep belia, persatuan belia sukarela, pemimpin dan kepemimpinan, etika kepemimpinan, dan keperluan peningkatan etika kepemimpinan dalam kalangan pemimpin belia. Adalah diharapkan perbincangan awal mengenai perlunya meningkatkan etika kepemimpinan dalam kalangan pemimpin persatuan belia sukarela ini mampu mewujudkan ruang baru kepada pembangunan negara yang berfokus kepada pembangunan belia.