Hubungan kepatuhan agama ibu bapa dan penghayatan akhlak dalam kalangan pelajar Kelas Aliran Agama (KAA) di Kota Kinabalu - Salmah Sheikh Hassan; Issraq Ramli; Norsimah Dasan (Kementerian Pendidikan Malaysia, 2019)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti peranan kepatuhan agama ibu bapa dengan penghayatan akhlak dalam kalangan pelajar Kelas Aliran Agama (KAA) di Kota Kinabalu Sabah. Reka bentuk kajian ini adalah tinjauan dengan menggunakan soal selidik yang terdiri daripada soal selidik Kepatuhan Agama Ibu Bapa dan soal selidik Penghayatan Akhlak. Pemilihan sampel rawak mudah dijalankan dan seramai 316 pelajar KAA telah terlibat. Menerusi analisis deskriptif hasil kajian menunjukkan kepatuhan agama ibu bapa dan penghayatan akhlak berada pada tahap sederhana. Analisis inferensi menggunakan korelasi Pearson menunjukkan kepatuhan agama ibu bapa mempunyai hubungan yang signifikan dengan penghayatan akhlak pelajar KAA. Kajian dapat memberikan implikasi kepentingan persepsi pelajar ke atas amalan beragama ibu bapa yang boleh mempengaruhi penghayatan akhlak mereka. Justeru ia dapat meningkatkan kesedaran ibu bapa agar menjadi role model yang selaras dengan kehendak Islam demi penghayatan akhlak pelajar