Elemen kekerabatan dalam politik di Malaysia: Kajian kes pilihan raya umum 2008 - Budi Anto Mohd Tamring; Zaini Othman; Azizan Morshidi; Fauzi Sarjono (Universiti Malaysia Sabah, 2008)
Kemunculan ideologi demokrasi yang mengutamakan hak dan kebebasan individu telah berjaya mempengaruhi sistem politik dunia dan meruntuhkanlegasi sistem kekeluargaan iaitu sistem pemerintahan feudal yang berkuasa sejak zaman manusia mula hidup bertamadun. Asas perjuangan demokrasi yang berteraskan kebebasan dan hak sama rata dalam masyarakat telah membawa kemajuan yang pesat khususnya dari segi pemikiran dan hubungan yang lebih luas merentasi hubungan kekeluargaan dan sempandan negara bangsa. Pada hari ini, walaupun sistem politik fuedal sudah lama dilupakan, tetapi legasi feudal mula muncul semilia dalam politik di Malaysia. Sistem politik feudal yang menonjolkan kepentingan hubungan kekerabatan telah lebih ketara pada pilihan raya umum Malaysia ke-12 tetapi dijelaskakan dalam konteks yang berlainan.