Dokumentasi tumbuhan ubatan mengikut kearifan tempatan wanita Bugis di Pulau Sebatik, Sabah, Malaysia - Suriyanah Laudeh; Jurry Foo @ Jurry F. Michael (Secholian Publication, 2021)
Artikel ini menghuraikan penggunaan tumbuhan ubatan dalam kalangan wanita Bugis di Pulau Sebatik, Sabah, Malaysia berdasarkan kearifah tempatan. Tinjauan awal mendapati masyarakat Bugis masih mengamalkan tumbuhan untuk kesihatan. Oleh itu kajian dijalankan di Kampung Aji Kuning Sebatik untuk mendokumentasikan sespesies tumbuhan yang sering digunakan kaum wanita Bugis, termasuk kegunaan dan penggunaannya. Data dikumpulkan melalui pemerhatian dan kajian kepustakaan. Hasil kajian merekodkan 18 spesies tumbuhan daripada 18 famili digunakan dengan kerap di kawasan kajian. Kajian ini penting bagi memahami kepentingan tumbuhan kepada manusia dari segi kesihatan.