Warisan kebudayaan ketara dan tidak ketara di Teluk Marudu sebelum tahun 1881 - Any Farina Manzes (2019)
Kajian ini adalah mengenai tinggalan warisan kebudayaan ketara dan tidak ketara di sekitar kawasan Teluk Marudu sehingga tahun 1881 iaitu sebelum era BNBC. Ia dilakukan untuk merungkai kepentingan Teluk Marudu dalam konteks warisan kebudayaan yang akan dijelaskan berdasarkan aspek kartografi awal, tradisi lisan, peristiwa bersejarah dan tapak bersejarah. Pendekatan yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah arkeologi survei yang melibatkan survei primer dan sekunder. Dapatan kajian menunjukkan persisiran Teluk Marudu merupakan sebuah kawasan penting di utara Borneo sebelum abad ke-19 Masihi lagi. Perkara ini dibuktikan dengan penamaan tapak dan perkaitannya dengan pelbagai peristiwa sejarah dan legenda.