Model niat untuk berjaya dalam kalangan perusahaan kecil sederhana Muslim: tinjauan berdasarkan kepada pendekatan pendekatan Teori Kelakuan Terancang (TPB) - Mohamad Azmi Abdullah; Mohd Fauzi Hussin (Penerbit UUM, 2021)
PKS di Malaysia mempunyai peranan penting kepada negara memandangkan sumbangan yang signifikan kepada KDNK pada tahun 2020 serta boleh dianggap sebagai tulang belakang kepada ekonomi negara. Daripada aspek pemilik atau pengurus, niat untuk berjaya dalam perniagaan PKS berperanan dalam menentukan arah tujuan PKS pada masa hadapan dan ini memberi impak kepada prestasi perniagaan PKS. Artikel ini cuba membincangkan faktor penentu kepada niat untuk berjayadalam kalangan PKS Muslim di Malaysia. Selain itu, artikel ini cuba membincangkan peranan pemboleh ubah demografi terhadap niat untuk berjaya dalam kalangan pengurus dan pemilik perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Muslim. Bagi mencapai objektif kajian, TPB (Teori Kelakuan Terancang) diaplikasi dengan menganalisis kajian lepas dengan mencadangkan beberapa penentukepada Kelakuan Tingkah laku (PBC) terhadap niat untuk berjaya dalam kalangan PKS Muslim. Seterusnya, kajian cuba membincangkan peranan LKI dan demografi dalam model penentu kepada niat untuk berjaya dalam kalangan PKS Muslim dengan menganalisis pemboleh ubah umur, pendidikan dan jantina dalam model kajian. Kajian ini diharap dapat menyumbang kepada teoriberkaitan PKS untuk kajian akan datang.