Pemetaan Corak Potensi Risiko Penyakit Covid-19 Berdasarkan Perlakuan Penduduk Menggunakan Analisis Spatial di Kota Kinabalu, Sabah - Oliver Valentine Eboy; Lizalin Anak Kalang; Kong, Teck Sieng (Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, UMS, 2021)
Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah diisytiharkan di Malaysia pada 17 Mac 2020 untuk memutuskan rantai wabak COVID-19. Sejak saat itu, tidak ada vaksin yang dibuat untuk menyembuhkan penyakit. Oleh itu, PKP adalah kaedah terbaik yang dilaksanakan oleh banyak negara untuk meminimumkan atau membasmi penyakit ini. COVID-19 adalah penyakit berjangkit yang mudah dijangkiti oleh orang lain melalui sentuhan, mulut, hidung dan mata. Oleh itu, penjarakan fizikal antara satu sama lain mesti diamalkan dan tempat yang sesak mesti dielakkan. Walau bagaimanapun, orang ramai cenderung melanggar peraturan PKP dan jarak fizikal. Hal ini terbukti berdasarkan catatan dari fasa 1 hingga fasa 5 PKP di Malaysia. Bilangan kes positif COVID-19 menurun semasa fasa awal PKP tetapi mendapat daya tarikan pada fasa 4 dan 5. Pada masa yang sama, jumlah tenaga kerja di pihak berkuasa terhad dan sukar bagi mereka untuk memantau di semua tempat. Faktor geografi dan jaraknya juga merupakan beberapa cabaran yang harus dihadapi untuk memastikan rakyat mengikuti peraturan PKP. Tujuan kajian ini adalah untuk menganalisis taburan spatial faktor lokasi yang sering dikunjungi orang ramai dengan bantuan analisis spatial melalui Sistem Maklumat Geografi (GIS). Dengan menggunakan teknik pertindanan dan Kernel density dari kaedah analisis spatial, kajian ini kemudian dapat menghasilkan peta kepadatan risiko COVID-19 yang berpotensi. Selepas itu, kajian ini dapat mengenal pasti kawasan potensi risiko COVID-19 dan mengesahkannya dengan lokasi terkini kes positif di daerah Kota Kinabalu, Sabah. Melalui hasil kajian, walaupun tidak mencapai ketepatan yang dikehendaki tetapi ia masih boleh dijadikan sebagai salah satu panduan kepada pihak berkuasa untuk mengawal kawasan yang terlibat. Akhir sekali, penemuan kajian ini sesuai untuk pihak berkuasa bertindak dan memfokuskan kawasan berisiko tinggi penyebaran COVID-19.