Penggunaan Analisis Ruang Dalam Penyelidikan Pandemik Covid-19: Satu Tinjauan - Lizalin Kalang; Oliver Valentine Eboy (Fakulti Kemanusiaan, Seni dan Warisan, UMS, 2021)
Geographic Information System (GIS) merupakan antara teknologi yang boleh digunakan dalam sektor kesihatan awam untuk mengkaji penyakit dan membantu mengenal pasti sebaran penyakit semasa pandemik. Walau bagaimanapun, penggunaan analisis ruang dalam kajian COVID-19 masih kurang dilakukan terutamanya di Malaysia setakat ini. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk melakukan tinjauan literatur terhadap penggunaan analisis ruang dalam kajian berkaitan COVID-19. Kertas kerja ini akan mengkaji semula kesusasteraan tentang penggunaan analisis ruang yang digunakan untuk membuat analisis dalam kajian COVID-19 daripada beberapa kajian lepas. Sebanyak empat model regresi ruang yang didapati paling kerap digunakan dalam analisis kajian COVID-19 seperti Geographically weighted regression (GWR), Ordinary Least Square (OLS), Spatial Error Model (SEM), dan Spatial Lag Model (SLM). Akhir sekali, kertas kerja ini akan menyarankan penggunaan analisis ruang dalam kajian berkaitan COVID-19 pada masa akan datang terutamanya di Malaysia.